Krémová dýňová polévka (4 porce)
500 g dýně
1 l zeleninového vývaru
olivový olej
1 cibuli
sůl
pepř
muškátový oříšek
smetanu ke šlehání – odlehčenou
petržel
olej z dýňových semínek
dýňová semínka
Dýni rozpulte, vypeckujte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Tip: Hokkaidó dýni loupat nemusíte. Cibuli nakrájejte najemno. Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a nechte cibulku zpěnit. Přidejte na kostky nakrájenou dýni a několik minut nechte podusit. Zalijte zeleninovým vývarem a 15-20 minut za mírné teploty vařte. Sundejte hrnec z plotny a pomocí mixéru vše rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a znovu povařte. Polévku můžete zjemnit trochou smetany. Pokrm ozdobte petrželkou, dýňovými semínky a pár kapkami dýňového oleje.
Japonská polévka Miso
½ až 1 lžíce mořské řasy wakame na šálek polévky
½ až 1 šálek jemně nakrájené zeleniny (mrkev, ředkev daikon, cibule, brokolice, květák, zelí, pórek nebo houby shiitake), lepší je vždy použít více druhů zeleniny
¾ až 1 kávová lžička miso pasty na šálek polévky
1 lžička jemně nasekaného pórku pro dekoraci
Ponořte wakame do malého šálku vody, aby jí nasákly do měkka (5 minut). Poté ponořte plátky wakame do hrnce s čerstvou pramenitou nebo filtrovanou vodou. Bez poklice přiveďte na středním plameni k varu. Do vařící vody přidejte zeleninu a vše vařte do měkka, asi 3 až 5 minut. Do hrnku nebo malé misky si připravte malé množství vody a do ní vmíchejte miso pastu. Zředěnou směs přilijte do hrnce s vařícím vývarem a ještě pět minut povařte. Ozdobte nasekaným pórkem a ihned podávejte.
Zázvorová polévka
1/4 kuřete nebo krůtí křídlo
2 cibule
5 stroužků česneku
1 vrchovatá lžička mletého zázvoru nebo drcené zázvorové hlízy
sůl a pepř
2 vrchovaté lžíce rýže
zelená petrželka
máslo
Na másle osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zázvor. K základu přidáme kuřecí maso, osolíme, opepříme, podlejeme trochou vody a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, do hrnce přidáme vodu, do vařící vsypeme opranou rýži a vaříme do změknutí rýže. Nakonec do polévky vložíme maso obrané z kostí a nakrájené na kousky a zelenou petrželku.