HOBIT-FS

  • O studii
  • Fibrilace síní
  • Obezita
  • Články
  • Pasivní větev
  • Kontakt
  • Pro účastníky

Hlavní pokrmy

Hlavní pokrmy

Cizrnové těstoviny s lososem

100g těstoviny cizrnové

1 filet  lososa

50g rukoly

0,5 kelímku zakysaná odlehčená smetana

Sůl, pepř, kůra z citronu – jemně strouhaná

Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu. Mezitím v pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olivový olej a pak na něm pět minut z každé strany opečte lososa. Osolte ho a opepřete. Lehce zchladlého lososa natrhejte na kousky. Penne sceďte, prokapejte olivovým olejem, osolte a smíchejte s rukolou, zakysanou smetanou a citronovou kůrou. Přidejte lososa a podávejte.

Pečené kuře s šouletem

kuře (nejlépe celé)

cizrna

hrách

kroupy

máslo

jarní cibulka

šalotka

slanina

česnek

římský kmín

majoránka

tymián

petržel

sůl

pepř

Propláchneme  cizrnu, hrách a kroupy ve vodě a dáme vařit do osolené vody do měkka. Bohužel je nutné vařit každý komponent zvlášť, neboť kroupy jsou hotové za 20 minut, ale na cizrnu si počkáme skoro hodinu.  Doporučuji koupit celé kuře, nabourat si ho a ze skeletu a křídel si založit vývar. Z jednoho kuřete uděláte hravě navíc 3 litry dobrého vývaru a cenově vám to vyjde ještě o polovinu levněji.

Stehna a prsa opláchneme, dáme do pekáčku, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a tymiánem a přidáme dvě cibule, 3 stroužky česneku. Podlejeme vodu tak, aby bylo kuře ze 2/3 ponořené a dáme péct do předehřáté trouby na 180° asi na hodinu 

Orestujeme slaninu s cibulkou tak, aby byla slanina dobře vyškvařená a cibulka zlatavá. Vymažeme si další pekáč máslem a smícháme hotové kroupy, cizrnu a hrách s tymiánem, majoránkou, solí a pepřem. Nasekáme do směsi asi 4 stroužky česneku a dobře promícháme. Na povrch položíme pár plátků másla a položíme na ně upečené kuře. Asi na 20 minut necháme spolu dopéct v troubě na 160°. Aby byl šoulet šťavnatý, můžeme podlít šťávou z kuřat, která nám zůstala v prvním pekáči.

Jáhlové karbanátky 

1 hrníček jáhel

1,5 hrníčku vody

sůl

čerstvě mletý pepř

4 vejce

petrželová nať

zelenina podle chuti

1 lžíce másla

Základem jsou jáhly, které se před vařením mají propláchnout vodou a podobně jako se vaří rýže, přilije se do kastrolu na jeden díl jáhel jeden a půl dílu vody. Vaří se asi deset minut přikryté pokličkou a dalších deset minut se nechávají odstát. 

K vychlazeným jáhlám se postupně přidávají samé dobré věci – vajíčka uvařená natvrdo a jemně nasekaná, lžíce změklého másla, petrželová nať, slunečnicová semínka opražená nasucho na pánvi a kdo chce mít karbanátky pěkně barevné, může přidat i trochu nakrájené nebo nastrouhané zeleniny. 

Stačí dosolit, opepřit a důkladně rukama prohníst těsto. Z něj se vymodelují kulaté karbanátky, které lehce obalíme ve strouhance a osmažíme na přepuštěném másle. 

Vít Svojše
Čtvrtek, 19 listopadu 2020
TOP