HOBIT-FS

  • O studii
  • Fibrilace síní
  • Obezita
  • Články
  • Pasivní větev
  • Kontakt
  • Pro účastníky

Saláty

Saláty

Salát z červené čočky s koriandrem

1 šálek červené čočky

4ks cherry rajče

1/2 cukety

1 mrkev

3 jarní cibulky

ghí/ olivový olej

svazek čerstvého koriandru

1/2 limetky

jablečný ocet

sůl, pepř

Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce. Na salát je ideální tzv. „al dente“, když jí ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou.

Zeleninu do salátu, mrkev, cherry rajče, cuketu a bílou spodní část cibulky, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na ghí nebo olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, netrapte jí na pánvi proto moc dlouho. Okořeňte jí solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápneme limetovou šťávou a vmícháme posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne. To ale není to pravé pro koriandr! Ten proto přidáme až do vychladlého salátu. Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit.

Lehký asijský salát z rýžových nudlí s kuřecím masem

mrkev 50 g

salátová okurka 50 g

ledový salát 50 g

čerstvý koriandr 1 hrst

jarní cibulka 10 g

kuřecí prsa 120 g

olivový olej 1 lžička

rýžové nudle v suchém stavu 70 g

loupaný černý sezam 5 g

sůl a čerstvě namletý pepř 

zálivka:

šťáva z 1/2 limety 

sójová omáčka se sníženým obsahem soli 1 lžička

med 1/2 lžičky

chilli vločky 1/4 lžičky

Mrkev omyjte, oloupejte a pomocí škrabky na brambory ji nastrouhejte na tenké proužky. Poté si omyjte okurku a nastrouhejte ji stejným způsobem jako mrkev. Ledový salát omyjte a natrhejte. Koriandr a jarní cibulku nasekejte nahrubo. 

Nyní v hrnci přiveďte k varu přibližně 1 l vody na vaření rýžových nudlí. Mezitím začněte připravovat kuřecí prsa: nejprve je nakrájejte na cca 2 cm široké proužky, které osolte a opepřete, následně si v pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, přidejte nakrájená prsa a opékejte je 5–7 minut na středním plamenu. Až začne vřít voda v hrnci, osolte ji, přidejte do ní rýžové nudle a vařte je na středním plamenu po dobu uvedenou na obalu (většinou se jedná o 3–5 minut). Po uvaření nudle důkladně propláchněte vodou. 

Nachystejte mísu a dejte do ní uvařené nudle, opečená kuřecí prsa, nastrouhanou mrkev, okurku a ledový salát. Poté v menší misce smíchejte všechny ingredience na zálivku, výslednou směs nalijte do mísy s nudlemi, masem a zeleninou a vše promíchejte. 

Směs z mísy přemístěte na servírovací talíř, nasekaným koriandrem, jarní cibulkou a sezamovými semínky a podávejte.

Salát z pečené dýně s restovaným masem

1/2 malé dýně

3 lžíce olivového oleje

200 g krůtího masa

1 špetka soli

1 lžička rozmarýnu 

1 lžička bazalky

1 hrst čerstvé rukoly

na zálivku

1 lžička medu 

1 lžíce vinného octa

1 lžička olivového oleje

1 stroužek česneku

Z dýně odstraňte semena, oloupejte ji a nakrájejte na kousky. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dle chuti okořeňte solí, bazalkou a rozmarýnem. Pokapejte olivovým olejem a pečte na 180 stupňů asi 25 minut do změknutí.

Zatímco se dýně peče, nakrájejte na kousky maso a orestujte ho na trošce olivového oleje. 

Vít Svojše
Čtvrtek, 19 listopadu 2020
TOP