HOBIT-FS

  • O studii
  • Fibrilace síní
  • Obezita
  • Články
  • Pasivní větev
  • Kontakt
  • Pro účastníky

Polévky

Polévky

Krémová dýňová polévka (4 porce)

500 g dýně

1 l zeleninového vývaru

olivový olej

1 cibuli

sůl

pepř

muškátový oříšek

smetanu ke šlehání – odlehčenou

petržel

olej z dýňových semínek

dýňová semínka

Dýni rozpulte, vypeckujte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Tip: Hokkaidó dýni loupat nemusíte. Cibuli nakrájejte najemno. Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a nechte cibulku zpěnit. Přidejte na kostky nakrájenou dýni a několik minut nechte podusit. Zalijte zeleninovým vývarem a 15-20 minut za mírné teploty vařte. Sundejte hrnec z plotny a pomocí mixéru vše rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a znovu povařte. Polévku můžete zjemnit trochou smetany. Pokrm ozdobte petrželkou, dýňovými semínky a pár kapkami dýňového oleje.

Japonská polévka Miso

½ až 1 lžíce mořské řasy wakame na šálek polévky

½ až 1 šálek jemně nakrájené zeleniny (mrkev, ředkev daikon, cibule, brokolice, květák, zelí, pórek nebo houby shiitake), lepší je vždy použít více druhů zeleniny

¾ až 1 kávová lžička miso pasty na šálek polévky

1 lžička jemně nasekaného pórku pro dekoraci

Ponořte wakame do malého šálku vody, aby jí nasákly do měkka (5 minut). Poté ponořte plátky wakame do hrnce s čerstvou pramenitou nebo filtrovanou vodou. Bez poklice přiveďte na středním plameni k varu. Do vařící vody přidejte zeleninu a vše vařte do měkka, asi 3 až 5 minut. Do hrnku nebo malé misky si připravte malé množství vody a do ní vmíchejte miso pastu. Zředěnou směs přilijte do hrnce s vařícím vývarem a ještě pět minut povařte. Ozdobte nasekaným pórkem a ihned podávejte.

Zázvorová polévka

1/4 kuřete nebo krůtí křídlo

2 cibule

5 stroužků česneku

1 vrchovatá lžička mletého zázvoru nebo drcené zázvorové hlízy

sůl a pepř

2 vrchovaté lžíce rýže

zelená petrželka

máslo

Na másle osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zázvor.  K základu přidáme kuřecí maso, osolíme, opepříme, podlejeme trochou vody a dusíme doměkka.  Měkké maso vyjmeme, do hrnce přidáme vodu, do vařící vsypeme opranou rýži a vaříme do změknutí rýže. Nakonec do polévky vložíme maso obrané z kostí a nakrájené na kousky a zelenou petrželku.

Vít Svojše
Čtvrtek, 19 listopadu 2020
TOP